Rare jongens... die caudex planten...

Ik heb een nieuwe plant verslaving. En dat zijn deze rare planten die eruit zien als aardappels! Maar nee, het zijn geen aardappels, het zijn caudex planten!

Caudiciform planten, in het Engels ook wel ‘Fat Plants’ genoemd, is een groep planten die allemaal een soort verdikte knol, wortel of stengel vlak boven of onder de grond hebben. Ik vind ze echt heel apart; zo vreemd als ze eruit zien.

Je weet ook niet wat je moet verwachten qua groei en wat eruit gaat komen want je ziet het er zogezegd niet aan af! Ze slapen ook een gedeelte van het jaar en dan, opeens, gaan ze bloeien! Sommige krijgen bloemen, andere blijven groen.

Maar goed, raar of niet, ik vond het wel een mooie toevoeging aan mijn collectie en ik kocht er vier. Twee kleintjes en twee grote. Hun namen zijn al net zo exotisch als hun voorkomen (en vergeef me mogelijke spelfouten):

  • Stefania Erecta from Pakistan

  • Ibervillia from Mexico

  • Dios Corra elefantibus

  • Haemanthus multiflora (dit is degene met de schitterende rode bloem!)

De twee grotere die ik kocht, koos ik uit omdat het hang- of klimplanten zijn en dat vind ik altijd erg leuk. Geeft zo’n lekker jungle effect!

En behalve hun looks, is er nog iets leuks aan deze planten: ze hoeven namelijk maar eens per drie weken water! En dat dan alleen wanneer ze groeien en/of bloeien. Wanneer je alleen ‘de aardappel’ ziet, dan slapen ze en dan is een scheutje water iedere 1,5 maand of zo genoeg. Nu moet ik alleen nog uitvogelen wanneer je weet dat ze bijna gaan uitkomen…..

Kijk maar eens naar de foto’s en ik ben benieuwd om te horen wat jij ervan vindt!

En als je wilt weten welke plant nu bij welke naam hoort: die hierboven zijn de eerste drie genoemde en hieronder zie je degene die met het meest verraste. Het begon als iets dat op een bloembol of ui leek en kijk wat eruit kwam! Echt een goed voorbeeld van hoe de natuur je kan verrassen!

Jacqueline VeldkampComment